Levensecht, confronterend, gedreven en soms zelfs kunstzinnig. Deze woorden beschrijven de intieme maar directe sfeer van theatervoorstelling ‘Zie de mens’. De acteursstaan elk op hun eigen podium. De toeschouwers zitten tussen de podia in, op 1,5 meter van elkaar. Zo is de voorstelling coronaproof en toch heel dichtbij.
Theatercollectief
‘Zie de mens’ wordt gespeeld door acteurs van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Een multicultureel theatercollectief van mensen die zelf leven in kwetsbare en kansarme situaties. Zij brengen de bezoekers in contact met de Nederlandse samenleving zoals deze gezien en beleefd wordt door mensen aan de voet van de maatschappelijke ladder. ‘Zie de mens’ is een persoonlijk verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen uit hun eigen leven. Op een indringende wijzeervaart de bezoeker een wereld die voor de meeste mensen ongezien en ongehoord blijft.
Sarah Steeman, productieleider van het theater: “Naast dat ‘Zie de mens’ een bijzondere theaterervaring is, dragen wij onze kennis van armoede over en roepen we op tot solidariteit met allen die kansarm en kwetsbaar zijn. Op die manier hopen wij mensen te inspireren om samen te bouwen aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen zich thuis en veilig voelt.”
Gratis toegang
De voorstelling vindt plaats op donderdag 24 november in de Harbourclub, Havenkade West 3 in Winschoten. De zaal is open vanaf 19.15 en de voorstelling begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, vrije gift na afloop. Er wordt wel gevraagd om aan te melden via Eventbrite. Aanmelden is gewenst, maar niet verplicht.
De voorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Protestantse Gemeente Winschoten, SchuldHulpMaatje Oldambt, Humanitas, Leger des Heils en de Classis Groningen-Drenthe en wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen.
Enkele reacties van toeschouwers
“Een heel sterke voorstelling. Bijzonder hoe de spelers een levensecht verhaal vertolken. Soms confronterend, dan weer kunstzinnig”.
“Fantastische voorstelling! Goed acteerwerk, creatief concept. En bovenal het thema ‘Zie de mens’. Een hartverscheurende oproep om de systeemwereld ondergeschikt te maken aan de menselijke maat”.
“Zeer de moeite waard om verschillende redenen: de authenticiteit van de verhalen die door de ‘ervaringsdeskundigen’ worden verteld; de fantastische tekstregie; het gedreven spel; de prachtige vormgeving”.
“Het is een rake voorstelling die mij ook echt heeft geraakt.”