Werkwijze

Wat kun je verwachten?

Om je hulp bij je geldzorgen te kunnen geven willen we je graag leren kennen. Zo kunnen we het Maatje aan je koppelen die het beste bij jou past. We doorlopen daarbij deze stappen:

 1. Je meldt je bij ons aan
 2. Gesprek met de coördinator
 3. Gesprek met de coördinator plus je Maatje
 4. Start begeleiding

1. Aanmelden

Wanneer je geholpen wilt worden meld je je aan bij SchuldHulpMaatje Oldambt.

2. Gesprek coördinator

De coördinator maakt kennis met jou. Hij vraagt je te vertellen over je geldzorgen. Hij zal ook vragen wat je graag wilt wat SchuldHulpMaatje Oldambt voor je doet. Daarnaast leert de coördinator jou een beetje kennen. Daardoor kan hij een Maatje zoeken die het beste bij jou past.

3. Gesprek coördinator en Maatje

Wanneer de coördinator het juiste Maatje gevonden heeft gaan jullie met z’n drieën in gesprek. Er moet natuurlijk van beide kanten een klik zijn. Jij moet je prettig voelen bij het Maatje. En het Maatje moet zich bij jou goed voelen. Alleen dan kunnen jullie samenwerken aan het oplossen van jouw geldzorgen.

4. Start begeleiding

Na het gesprek met de coördinator en je Maatje start de begeleiding. Samen met je Maatje kijk je naar wat er het eerste moet gebeuren.

Word je binnenkort je huis uitgezet? Of afgesloten van gas, water of elektra? Dan wordt direct contact opgenomen met je schuldeiser(s) en de gemeentelijke schuldhulpverlening. Want een huisuitzetting willen we natuurlijk proberen te voorkomen.

 • Samen proberen jij en je Maatje zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor het ontstane probleem.
 • Jullie brengen samen je administratie weer op orde. Er komt weer overzicht in je inkomsten en uitgaven. Jouw Maatje geeft uitleg over het bijhouden van een kasboek en over budgetteren.
 • Waar nodig krijg je tips om te besparen en worden bijvoorbeeld zorg- en huurtoeslagen aangevraagd.
 • Heb je een hoge schuld die je niet zelfstandig kunt aflossen? Dan wordt contact gelegd met de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente Oldambt. Je Maatje zal dan samen met jou het gesprek voorbereiden. Hij staat tijdens het hele traject naast jou om je te steunen. Net zo lang als nodig is!

“Ik heb mijn eigenwaarde terug.” zegt Con uit Gouda. “Als alles goed gaat met je, heb je geen idee dat er mensen bestaan die je belangeloos willen helpen. Ik heb de andere kant van de mensheid leren kennen.”

Methodiek

Wij werken volgens de door SchuldHulpMaatje Nederland ontwikkelde aanpak. Dat betekent een beproefde, effectieve en betrouwbare werkmethodiek. Een centrale rol hierbij speelt het SchuldHulpMaatje.

Elk ‘maatje’ is deskundig getraind en gecertificeerd. Dit wordt op peil gehouden door het jaarlijks te volgen Permanent Educatie Programma en onze maandelijkse intervisiebijeenkomsten. Ieder Maatje beschikt ook over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Onze vrijwilligers (maatjes) bieden hulp aan mensen die te maken hebben met een veelheid aan financiële en daaraan verbonden problemen. Hierbij kan gedacht worden aan:

 • (dreigende) schulden;
 • (dreigende) huisuitzetting;
 • afsluiting van gas en elektra;
 • (te) lang wachten op een uitkering;
 • schulden als gevolg van relatieproblemen;
 • onvoldoende administratieve vaardigheden;
 • miscommunicatie met (medewerkers van) instanties.

Voorkomen van schulden heeft altijd onze voorkeur. Daarom is alles erop gericht om in een zo vroeg mogelijk stadium hulp te bieden.