STAP biedt hulp bij aanvragen Tijdelijk Noodfonds Energie

Sinds begin februari kunnen huishoudens met een hoge energierekening terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds is een initiatief van diverse maatschappelijk betrokken organisaties en wordt ondersteund door de Rijksoverheid. Aanvragen is nog mogelijk tot en met 30 april.

Wie kan een aanvraag doen?

Er zijn twee hoofdregels waar een aanvrager aan moet voldoen. Ten eerste mag een huishouden niet meer dan twee keer het sociaal minimum als inkomen hebben. Daarnaast moeten huishoudens zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte hebben bij een energieleverancier waarbij de energierekening meer is dan 10 tot 13 procent van het inkomen.

Hoe doe je een aanvraag?

Een bijdrage van het Noodfonds kan online worden aangevraagd via www.noodfondsenergie.nl of via www.geldfit.nl/tijdelijk-noodfonds-energie. Via Geldfit is het ook mogelijk om te bellen of te chatten met de hulplijn Noodfonds-check. Voor persoonlijk ondersteuning kan men binnenlopen bij STAP.

logo STAP

Rudy Boers, voorzitter van STAP: “Vaak vinden mensen het toch lastig om via de computer of telefoon de aanvraag in te vullen. Daarom verwijzen de medewerkers van Geldfit regelmatig door naar lokale organisaties, zoals STAP. Daarover hebben we hele goede afspraken met Geldfit gemaakt. We willen allemaal graag dat iedereen die recht heeft op een bijdrage, deze ook ontvangt.”

Andere mogelijkheden

Behalve het Noodfonds Energie kennen de vrijwilligers van STAP nog diverse andere mogelijkheden. Zo werkt STAP bijvoorbeeld samen met het ISF Oldambt. Het ISF is een noodfonds dat mensen met plotselinge financiële problemen ondersteunt. Op die manier wil het ISF voorkomen dat deze mensen in de schulden geraken. Het ISF geeft bijvoorbeeld cadeaubonnen van de Jumbo uit of verstrekt renteloze leningen.

Meeuwes Luten, voorzitter van ISF: “Wij zijn als noodfonds gewend om snel te reageren op acute noodvragen. Daarom hebben we speciaal voor mensen die te maken krijgen met energiearmoede een flink bedrag gereserveerd. We roepen dan ook iedereen uit Oldambt die moeite heeft met het betalen van de energierekening op om een aanvraag te doen.”

Grip op uw geld

STAP ondersteunt bij het krijgen van inzicht en overzicht bij inkomsten en uitgaven. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of alle toeslagen zijn aangevraagd. En of er nog mogelijkheden zijn om inkomsten te vergroten of kosten te verlagen. Met STAP zet u de eerste stap naar grip op uw financiën. 

Eén loket voor geldzorgen

STAP is het centrale loket in de gemeente Oldambt voor het aanvragen van hulp bij geldproblemen. STAP is een initiatief van de vrijwillige (schuld)hulpverleningsorganisaties Humanitas, Leger des Heils en SchuldHulpMaatje. Daarnaast zijn Sociaal Werk Oldambt en de Volkskredietbank nauw bij STAP betrokken. De gemeente Oldambt heeft een ondersteunende rol.

Spreekuur in De Boschpoort

STAP heeft elke dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur spreekuur in De Boschpoort, Het Boschplein 2 in Winschoten. Vooraf een afspraak maken is niet nodig. Ook kunnen vragen over dit onderwerp worden gesteld via www.stapoldambt.nl of kan men bellen met 0597-421833.