Lennard had huurschuld

Niet meer alleen

Opeens stond Lennard (21) aan de deur bij SchuldHulpMaatje in Haarlem. Dat valt onder de kerkelijk maatschappelijke organisatie Stem in de Stad. Hij was gestuurd door het maatschappelijk werk van zijn school. Het was opgevallen dat hij steeds vaker verzuimde. En als hij wel in de klas zat was hij er duidelijk niet bij met zijn hoofd. Probleem: Lennard had een schuld bij zijn huisbaas.

Nauwelijks geld over

Zijn Maatje Hanneke schrok. “Ik ontdekte dat hij vitaminegebrek had. En ook gebrek aan slaap! Hij werkte 40 uur per week, naast zijn schooltijd, om zoveel mogelijk af te kunnen lossen. Hij hield nauwelijks geld over om eten van te kopen. Toen ik hem een boodschappentas gaf met wat basale etenswaren, barste hij in tranen uit. Hij at meestal alleen nog maar rijst.”

Lennard met zijn Maatje Hanneke bij een debat over schulden en armoede in Amsterdam.

Het was zo fijn dat ik er niet meer alleen voor stond. Je redt het niet in je eentje.

Vreemd verhaal

Lennard kon het niet helpen dat hij huurachterstand had. Het is een vreemd verhaal. Hij maakte de huur wel over, maar dat kwam op een verkeerde rekening terecht. Hij wist niet hoe hij het moest oplossen. Behalve dan om al zijn geld te gebruiken om af te lossen. Geld voor eten bleef er niet over.

Niet meer alleen

Met hulp van Hanneke kreeg hij overzicht in zijn financiën. En ze maakten ook samen een plan hoe hij het beste een redelijke aflossingsregeling kon treffen. Lennard vond het ook fijn dat hij met zijn Maatje kon praten over de keuzes die hij moest maken. Ga je wel of niet door met school bijvoorbeeld? Of toch maar snel aan het werk en geld verdienen? Hanneke hielp hem ook met regelingen waar hij recht op had, maar waar hij zelf het bestaan niet van afwist. “Het was zo fijn dat ik er niet meer alleen voor stond. Je redt het niet in je eentje.”