Je hoeft je niet te schamen

De ondernemer André

Net na zijn vijftigste verjaardag kwam het leven van André op zijn kop te staan. Zijn vrouw verliet hem en het bedrijf dat van hen samen was. André stond er alleen voor. De hele situatie greep hem enorm aan. Hij deed het bedrijf over aan zijn zoon en ging zelf naar een psycholoog. Al snel bleek dat het beter was als hij zou worden opgenomen. André zag het leven niet meer zitten. De rust en de behandeling deden hem goed en sneller dan verwacht mocht hij naar huis.

Ik ben trots op mezelf dat ik aan al mijn verplichtingen heb voldaan, soms zelfs eerder dan was afgesproken. Dat ik in aanraking kwam met SchuldHulpMaatje is werkelijk het beste dat mij is overkomen.

André besloot om als vrijwilliger wat werk op te pakken in het bedrijf dat nu van zijn zoon was. Het ging niet zo goed met de zaak en hij wilde graag helpen. Op een dag kreeg hij een uitnodiging van de gemeentelijke sociale dienst. Hij moest verantwoording afleggen voor het feit dat hij weer wat werkte. Dit had niet gemogen, ook al was het vrijwilligerswerk. Hij had al schulden van zijn bedrijf en moest nu bovendien een groot deel van zijn uitkering terugbetalen. Door verkeerde afspraken met zijn zoon kwamen daar nog eens achterstallige betalingen van de zorgverzekering en energie bij. Hij kon wel wat geld krijgen van familie en vrienden, maar dat was niet genoeg.

Post gesloten in een lade

Toen kwam André via zijn maatschappelijk werker in contact met SchuldHulpMaatje in zijn woonplaats. Het intakegesprek viel hem zwaar, er kwam zoveel verdriet naar boven. Hij werd gekoppeld aan een Maatje. “En jeetje, wat liep alles toen in een sneltreinvaart,” vertelt André. Samen met zijn Maatje belde André instanties, ging hij langs bij de belastingdienst en maakte hij afspraken met de schuldeisers. “Mijn Maatje heeft gewerkt als een paard om al mijn administratie op de rit te zetten. Ja, ook ik legde alle post gesloten in een lade.”

Een hoopje mens

We zijn inmiddels een aantal jaren verder. Het is André met hulp van zijn Maatje gelukt om zijn geldzaken en zo zijn leven weer op orde te krijgen. Andre: “Ik ben trots op mezelf dat ik aan al mijn verplichtingen heb voldaan, soms zelfs eerder dan was afgesproken. Dat ik in aanraking kwam met SchuldHulpMaatje is werkelijk het beste dat mij is overkomen. Al vanaf het intakegesprek heeft mijn Maatje mij voorgehouden dat ik niet de schuld bij mezelf moet zoeken. Gedane zaken nemen geen keer. De bedoeling is om er weer uit te komen met de geboden hulp. Of het een succes wordt, ligt helemaal aan jezelf. Het beste is om open kaart te spelen. Een hoopje mens kan echt weer een mens met eigenwaarde worden. Het beste is om eerlijk te zijn naar de mensen om je heen, je hoeft je niet te schamen. Ik ben blij dat ik alle handvatten heb mogen pakken die Schuldhulpmaatje mij heeft aangereikt, in het korte verleden maar ook nu nog door de nazorg.”

André is ambassadeur in de overheidscampagne Kom uit je schuld. Hij vertelde eerder al zijn verhaal aan SchuldHulpMaatje. Op de pagina van Kom uit je schuld staat ook een video met een interview met André.